пʼятницю, 1 березня 2019 р.

XXXI засідання Західноукраїнського орнітологічного товариства

23 лютого 2019 р. В приміщенні біологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка відбулася чергова річна зустріч орнітологів ЗУОТ. У роботі засідання взяли участь 49 учасників з 6 областей України (Львівської, Рівненської, Івано-Франківської, Хмельницької, Закарпатської, Київської). Засідання традиційно складалося з трьох частин: наукової, організаційної і неофіційної. В науковій частині заслухали і обговорили 8 доповідей:
    1. Скирпан М. Перший випадок гніздування змішаної пари шулік рудого та чорного в Україні
    2. Франчук М. Нове гніздування шуліки рудого в Україні, виявлене за допомогою телеметричного стеження.
    3. Дубовик О. Вплив факторів середовища на формування структури населення гніздових птахів зелених зон Львова.
    4. Бокотей А. Про сучасні проблеми охорони лелеки чорного в Україні та шляхи їх вирішення.
    5. Атамась Н. До питання чисельності рибалочки на річках Середнього Подніпров’я.
    6. Панчук О. Розведення чорних лелек в Київському зоопарку та їх реінтродукція в дику природу.
    7. Гринюк П. Результати зимових обліків птахів на півдні Рівненщини в 2019 р.
    8. Гедзюк В. Атлас гніздових птахів м. Рівне.

Організаційна частина в цьому році була дуже важливою, оскільки закінчилася 4-річна каденція попереднього керівництва ЗУОТ. Був заслуханий звіт Президента товариства Миколи Матвєєва. Робота керівництва одноголосно була визнана задовільною. Також був заслуханий звіт Ганни Кузьо, про роботу нового напрямку товариства – курсів BirdID.


Відбулися вибори нового складу правління і наглядової ради, які наступних 4 роки матимуть такий склад:

Правління ЗУОТ:
Матвєєв М. – президент,
Струс Ю. – віце-президент,
Журавчак Р. - віце-президент,
Дубовик О. – секретар,
Бокотей А. – член правління.

Наглядова рада ЗУОТ: Атамась Н., Башта А.-Т., Бучко В., Гринюк П., Дзюбенко Н., Добринський О., Дребет М., Кийко А., Кузьо Г., Пограничний В., Скирпан М., Тарасенко М., Франчук М., Шидловський І.

В різному були обговорені кілька важливих питань, які отримали загальну підтримку зборів і ввійдуть до їхньої резолюції:
    • про присвоєння Українській громадській орнітологічній бібліотеці, імені Ігоря Горбаня;
    • про звернення до Облрибгоспу і припинення спускання води в ставках біля смт Івано-Франкове та с. Лелехівка Яворівського р-ну Львівської області в кінці травня - на початку червня, що призводить до знищення багатьох кладок та молоді водоплавних та навколоводних видів птахів, які гніздяться на цих ставках;
    • про припинення полювання на водоплавних птахів на цих ставках у серпні-вересні, оскільки полювання в буферній та охоронній зоні територій ПЗ "Розточчя" та Яворівського НПП є недопустимим і суперечить режиму заповідності;
    • про необхідність проведення обліків мисливської фауни членами товариства і звернення до обласних рад, про істотне скорочення термінів полювання, через критично низьку чисельність водоплавної дичини на водоймах заходу України.
В неофіційній частині, після закінчення зборів, учасники мали нагоду обмінятися враженнями з польового сезону 2018 р. і просто по-дружньому поспілкуватися, а також подивитися світлини і послухати цікаву розповідь Ганни Кузьо про подорож у Нову Зеландію.

Немає коментарів:

Дописати коментар