суботу, 16 липня 2022 р.

Нові кільця для чорних лелек

 Орнітологи, які займаються дослідженнями пов’язаними з кільцюванням птахів, останніх майже 30 років використовують кільця Українського центру кільцювання з горизонтальним написом, який містить серію кільця і номер, а також текст «Ukraine Kiev». Таке розташування вздовж кільця утруднює прочитання напису, бо з одної точки видно лише його частину.

З 2022 року, вперше у Польщі і Україні в обіг введено металеві кільця з іншим способом напису. На нових кільцях він розташований вертикально і повторюється на одному кільці тричі, що полегшує зчитування, бо одночасно видно весь напис. Сам напис зроблено чорним, що добре його відтінює на світлому кільці. Крім цього на українських кільцях змінено напис «Kiev» на «Kyiv». Виготовила нові кільця польська компанія «Aranea» з Познані.

Нова схема напису узгоджена з Українським центром кільцювання і може бути рекомендована для застосування у кільцюванні великих за розмірами птахів (Лелекоподібні, хижі, сови, лебеді та ін.), коли напис на кільці птаха можна відчитати за допомогою бінокля чи фотоапарата.

Виготовлення першої партії нових кілець (500 шт.) для білого лелеки здійснено за фінансової підтримки енергетичної компанії ДТЕК. На жаль застосування цієї партії у поточному році неможливе через війну, але ми сподіваємося, що у наступному сезоні спільно з енергетиками ми втілимо задуманий проект.

Українські кільця старого зразка


Розгорнуте кільце старого зразка


На старих кільцях майже неможливо зчитати весь номер

На старих металевих кільцях напис не помітний навіть з близька


Нові кільця з чітким і добре помітним написом


Кільце нового і старого зразка







Немає коментарів:

Дописати коментар